woensdag 14 oktober 2015

Boten bouwen


Ella had het voorstel om bootjes te knutselen en te kijken of ze kunnen drijven. Een leuk idee dat onmiddellijk op veel enthousiasme onthaald werd.
De kinderen kregen de opdracht om thuis over hun constructie na te denken: welke materialen hadden ze nodig, speciale bevestigingstechnieken, … Er werd met mama’s en papa’s overlegd.

De voorbije week kwamen er dagelijks kinderen met knutselspullen de klas binnen. Grote kartonnen dozen, stokjes, piepschuim, een werkkoffer, … Er werd echt afgeteld naar het knutselmoment.

Vrijdag gingen we aan de slag. De meeste kinderen wisten perfect hoe ze wilden werken. Het plan zat duidelijk al in hun hoofd.

Er werd geknipt, getapet, hamers werden boven gehaald en prachtige constructies verschenen. Een schelp gevuld met water deed dienst als ‘proefzee’. Sommige boten overleefden prima de eerste proefvaart. Andere boten hadden wat aanpassingen nodig.
 

Even overwoog Wendy om de buren te vragen hun zwembad even om te toveren in vijver. Maar het bad van de kleuters kon ook wel dienen. Alle boten werden te water gelaten.

We ontdekten:
Houten boten zijn prima bestand tegen water.
Een bakje in plastiek, piepschuim, … blijft ook prima drijven. Maar bij storm op zee, loopt het bakje vol en gaat het zinken.
Dingen aan elkaar bevestigen zorgt voor zwakke plekken in de boot. Het water komt er na een tijdje door.
Eierdozen zijn niet ideaal. Het karton begon al snel te krimpen en in elkaar te zakken.
En met een drijvende boot kan ook een leuk spelletje gespeeld worden J Blazen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten