donderdag 5 januari 2012

Afrika

 We leerden in onze klas een hele tijd over Afrika. Amaryllis was diegene die ons eerst hielp om wat over Afrika te leren. Nadien gingen we zelf verder aan de slag.
We leerden over Kenia en de nomaden. Heel wat nieuwe woorden leerden we zo: Masai, kraal, vee, ... De Masai hebben een andere manier om elkaar te begroeten, de hutten worden gebouwd door de vrouwen, ze dragen prachtige juwelen, ... Nikki en Robbe brachten enkele juwelen mee en zelfs een speer. 
Maar Kenia is niet het enige land in Afrika. De bompa van Lucaz werkte een tijd lang in Congo. Hij kwam in onze klas vertellen over het leven daar en de avonturen die hij meemaakte. Hij bracht ook een fotoboek mee. Iedereen was erg geïnteresseerd in de dieren die er leven. En we leerden zelfs enkele woordjes in een Afrikaanse taal. 
 
Noah zijn papa heeft ook in Afrika gewoond. Noah bracht enkele beeldjes mee uit hout en ivoor. Zo leerden we dat ivoor komt van slagtanden van olifanten. Mira had thuis daar een voorbeeld van: een versierde slagtand en bracht die ook mee naar de klas. Haar mama heeft ook door Afrika gereisd en we kregen mooie foto's te zien. En Linde haar mama is Afrikaanse. Ook Linde had hele mooie foto's bij van toen ze als baby in Afrika was. Op de foto's konden we heel goed zien hoe de mensen er wonen en leven. 
Levi had ook een hele verzameling beeldjes en liet ze ons heel trots zien. En zelfs juf Ilke kent heel wat van Afrika. Zij kwam vertellen over Egypte, farao's, piramides, ... Wij gingen zelf aan de slag en schreven onze naam in hiëroglyfen. We hadden daar wel al onze tekenkunsten voor nodig, want zoveel details en zo'n kleine figuurtjes dat waren we niet gewoon.

Maar Afrika betekent ook woestijn. In de Sahara leven de Toearegs. Via verhalen kwamen we meer over hen te weten. We ontdekten dat zout erg belangrijk is voor hen en dat ze de weg vinden door al dat zand door naar de sterren te kijken.
Aidan had een mooie DVD waarin we konden zien hoe belangrijk water is voor mensen. Soms moeten ze kilometers wandelen om water te vinden of worden hele diepe putten gegraven. In de woestijn trekken mensen ook rond op zoek naar water. Niet gemakkelijk als je alleen maar zandheuvels hebt om je de weg te wijzen. 
En Leopold en Victoria hun papa die ging op vakantie naar Zuid-Afrika. Hij bracht nog wat munten mee en die bekeken we in onze klas. In Zuid-Afrika betalen ze met Rand. Op de biljetten staan ‘the big five’. De 5 belangrijkste dieren van Afrika. Wij tekenden ze allemaal. En de munten die stopten we onder ons blad, wreven erover met ons potlood en toen konden we ze bewonderen. Het leek wel een tovertruc.  
                                        

Geen opmerkingen:

Een reactie posten