vrijdag 13 april 2012

Indianendorp

Ons project was de ideale start om te leren over plattegronden, kaartjes en maquettes.
Eerst werd ons eigen Indianendorp gebouwd. Met klei en papier gingen we enkele keren aan de slag. Er ontstonden tipi's, totempalen, kano's en bizons.
Willekeurig mochten al die kunstwerken neergezet worden op een groot blad papier. Een maquette werd opgebouwd.
Nadien kwam er zand aan te pas. Om beurten speelden we voor zandman. Ons dorp kreeg zo een laagje zand op de bodem.
Na het wegnemen van alles, konden we nog perfect zien waar alles gestaan had.
Als we de lege plekjes dan ook nog eens omkringden met stift, hadden we een perfect kaartje en kon ons Indianendorp zoveel keer als we maar wilden opnieuw gebouwd worden. Een plattegrond kan dus wel eens handig zijn.
Nadien oefenden we onze vaardigheden nog wat meer in met allerhande plannen.
Juf Lief maakte een plan van de turnzaal en schreef onderaan nog allerlei tekentjes. We ontdekten samen dat die voor toestellen en kinderen stonden. Een legende dus om alles voor iedereen duidelijk te maken.
Met al die kennis, maakten we onze eigen plattegrond met legende van de klas. We leerden dat op een plattegrond alleen maar deuren, ramen en meubels staan. Dat was al werk genoeg.

Maar plannen kan je ook hebben van steden of huizen. Een bezoekje aan de dierentuin is veel gemakkelijker als je een plannetje bij de hand hebt om te zoeken waar welke dieren zitten, om het toilet te vinden of om de EHBO post te zoeken. We leerden ook de kortste weg te zoeken naar twee plaatsen. En ook Geronimo Stilton liet ons een kijkje nemen in zijn muizenstad. Ook daar kregen we heel wat oriƫntatieoefeningen.

En om ons project af te ronden, leerden we nog een ander plan lezen: een recept.
We maakten heerlijke cakejes en een lekkere milkshake. Mixen, snijden, wegen, we deden het allemaal! Even waren enkele kinderen bang dat al dat lekkers aan hun neus voorbij zou gaan: 'Mogen we dat dan ook echt opeten?' was hun vraag. Natuurlijk! Zo net voor de vakantie mag een smulpartijtje niet ontbreken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten