woensdag 22 februari 2012

Amerika

Net voor de kerstvakantie kwam de papa van Aidan naar onze klas.
We hadden geleerd over Afrika en Aidan vroeg of zijn papa eens een keer over een ander werelddeel mocht komen vertellen. Een super idee, want Aidan zijn papa woont in Amerika. Als we dus iets wilden weten over wonen, dieren, leven, ... dan was een bezoekje van hem het ideale idee. Een bezoekje aan België werd zo gecombineerd met een bezoekje aan de Tuimelaar.
Iedereen van onze klas dacht na: 'wat wil ik graag weten over Amerika'. Zo kwamen we aan een waslijst van vragen. Aidan en zijn mama en papa gingen hiermee aan de slag.

We merkten al vlug een groot verschil met ons land. De papa van Aidan spreekt immers een andere taal: Engels. Sommige kinderen verstonden alles wat hij vertelde, andere kinderen hadden de hulp nodig van de mama van Aidan die telkens voor de vertaling zorgde.
We leerden dat de eerste mensen naar Amerika kwamen doordat de werelddelen nog aan elkaar vast hingen. Columbus ontdekte Amerika, maar omdat hij ervan overtuigd was dat hij in India was, noemde hij de mensen die hij tegenkwam Indianen. Het leven van de Indianen veranderde toen helemaal.

We zagen heel wat foto's van de prachtige natuur. We waren erg onder de indruk van dikste boom ter wereld: de sequoia.  We ontdekten dat er in Amerika woestijnen, oceanen, velden, bossen, ... zijn. En overal leven heel veel dieren, ... Orka's, beren, slangen, ... We kregen ook heel wat tips. Als we ooit een beer tegenkomen, dan weten wij wat we moeten doen.
Aidan liet ons ook de vlag van Amerika zien, vertelde dat er in Amerika betaald wordt met de dollar en zelfs zijn paspoort kregen we van dichtbij te zien. Aidan leefde immers 5 jaar in Amerika en brengt nog elk jaar een bezoekje aan zijn familie daar.
Amerika is ook een ontzettend groot land. Er is geen koning, maar wel een president.
En er worden naast Engels ook nog heel wat andere talen gesproken. Vele mensen komen immers uit Europa of andere plaatsen en willen in Amerika een nieuw leven beginnen.
Wij willen de papa van Aidan héél erg bedanken voor alles wat hij ons vertelde en leerde!
Zijn verhaal vormde de aanzet voor ons nieuw project 'Indianen'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten