woensdag 22 februari 2012

Toonmoment slangen

TOONMOMENT SLANGEN

Alle mama’s en papa’s werden uitgenodigd om naar het toonmoment van ons project te komen kijken. Na weken leren, werken, knutselen, kijken, opzoeken, … hadden we heel wat bijgeleerd over slangen. We vonden het dan ook tijd om dit aan iedereen te vertellen.

Victoria, Leopold, Amaury en Noah legden uit hoe een babyslang uit het ei komt. Met de giftand maken ze een kleine opening in de eierschaal. Dan komen ze even piepen en als de kust veilig is, komt de hele slang uit het ei. Zo’n slangetje is best al groot. Ze zat de hele tijd opgerold in het ei.

Ricky, Noah, Pieter en Joppe hadden een werk gemaakt rond eten en gegeten worden. Slangen lusten graag kleine dieren en andere slangen. Maar slangen worden zelf ook wel eens opgegeten.

Slangen kunnen hun prooi op 2 manieren doden. Sommige slangen draaien zich helemaal rond hun prooi en zorgen ervoor dat die geen adem meer krijgt. Dit zijn wurgslangen. Er zijn ook slangen die een speciale tand hebben: een giftand. Zij spuiten gif in hun prooi. Ze zijn dan ook gifslangen. Robbe, Linde, Quinlan en Wodan legden ons het verschil uit.

Door Aidan, Kyra en Oscar weten we nu ook waar slangen leven. Je kan ze overal tegenkomen. Ook in ons land België. Zelfs een giftige slang: de adder, heeft hier zijn woonplaats.

Net zoals wij lopen, springen, huppelen, … kunnen slangen zich op verschillende manieren voortbewegen. Sommige slangen kronkelen, sommige slangen bewegen als een harmonica. Levi, Nikki, Mira en Lucaz gaven ons een beetje meer uitleg.

Maar het was niet altijd leren en opzoeken. Soms gingen we ook op een creatieve manier aan de slag met slangen. Met de hele klas samen schreven we een gedicht. We leerden ook een slangendans. Er wordt verteld dat de slangen niet bewegen door de muziek, maar wel omdat ze de beweging van de blokfluit of van de muzikant nadoen.

Gedichten, dansjes, … dan mocht een liedje niet ontbreken. Tijdens atelier werden kunstwerkjes gemaakt van verschillende dieren. In het liedje kwamen die allemaal aan bod. Misschien handig als je niet onmiddellijk ziet welk dier door ons werd uitgebeeld.
Ons toonmoment was een prima oefening.
-         spreken voor een groep mensen
-         vertellen wat je geleerd hebt
-         iets uitleggen
-         luisteren als anderen aan het woord zijn
-         durven zingen en dansen
Wij vonden het alvast fijn dat er zoveel mensen kwamen kijken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten